Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΕΣ ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ



Μην ξεχνάς τον από πριν έλεγχο όλου του καταδυτικού σου εξοπλισμού (predive equipment check).
Εσύ και μόνο είσαι υπεύθυνος για τα πράγματά σου. Αν δεν λειτουργήσουν σωστά θα είναι γιατί εσύ δεν τα έλεγξες. Βλέπεις, η διαδικασία λέγεται ’’αυτόνομη κατάδυση’’ και η μητρική σου γλώσσα (αν μη τι άλλο) αποδίδει επακριβώς αυτό που κάνεις και αυτό που είσαι. Αυτόνομος, που πάει να πει ότι καθορίζεσαι μόνος, είσαι και μπορείς να λειτουργήσεις ανεξάρτητα και μόνος, χωρίς την βοήθεια κανενός. Μην τρομάξεις που θα στο πω, αλλά η αυτόνομη κατάδυση είναι στην ουσία μια μοναχική διαδικασία. Απλώς για λόγους ασφαλείας κυρίως πραγματοποιείτε σε ζεύγη αυτοδυτών. Και στο επίπεδο της αναψυχής αυτό επιβάλλεται.
 

Μην ξεχνάς τον από πριν έλεγχο πλευστότητας (buoyancy precheck).
Κάνε έναν έλεγχο πλευστότητας στην επιφάνεια. Πράγματα που μπορούν να αλλάξουν την πλευστότητά σου υποβρυχίως. Αν κάτι έχει αλλάξει στον εξοπλισμό που χρησιμοποιείς συνήθως, μια απώλεια ή αύξηση βάρους , μια καινούργια στολή ή διαφορετικού πάχους , αν βουτάς σε γλυκό νερό αντί του αλμυρού, ένα νέο ή διαφορετικό τζάκετ, μια φιάλη αλουμινίου αντί για σιδήρου, τότε θα πρέπει να κάνεις έναν έλεγχο για να βεβαιωθείς ότι τα κιλά που θα προσθέσεις ή θα αφαιρέσεις ανάλογα θα σε σταθμίσουν σωστά μέσα στο νερό. Τα περισσότερα βάρη θα σου κοστίσουν πολύτιμη σπατάλη ενέργειας που θα έχει με την σειρά της επίπτωση στην μεγαλύτερη κατανάλωση του αέρα, ενώ τα λιγότερα βάρη θα προκαλέσουν μια δυσκολία στην κατάδυσή σου αρχικά και ένα κίνδυνο για ανεξέλεγκτη πορεία προς την επιφάνεια στο τελείωμα της βουτιάς σου. Καλό θα είναι να έχεις την γνώση της πλευστότητας του ανθρώπινου σώματος μέσα στο νερό και ακόμα καλύτερο να αρχίσεις να νιώθεις το σώμα σου και την θέση του μέσα στο περιβάλλον του νερού. Πρόσεξε, αυτό είναι μια ικανότητα που θα αποκτήσεις σταδιακά και υπεύθυνος είσαι εσύ. Ο εκπαιδευτής θα σου μάθει τα αρχικά στάδια, θα σου δώσει τις κατευθύνσεις, αλλά αν δεν εξασκηθείς μόνος σου και δεν βάλεις την κριτική σου σκέψη να καταλάβεις τι συμβαίνει θα δυσκολευτείς αρκετά.

Μην ξεχνάς να χαλαρώνεις στην επιφάνεια.
Νέοι δύτες ξεχνάνε οτι μπορούν να φουσκώσουν το τζάκετ τους στην επιφάνεια και απλά να χαλαρώσουν. Ηρέμησε πριν τη βουτιά με φουσκωμένο το τζάκετ στην επιφάνεια και μην κουνάς πόδια. Πάρε μερικές βαθιές αναπνοές και χαλάρωσε πριν την είσοδό σου στο νερό. Ετσι θα ξεκινήσεις την κατάδυση χαλαρός και με ήρεμο ρυθμό αναπνοής. Είναι πολύ βασικό αυτό, μάθε να χαλαρώνεις.

Μην ξεχνάς να εξισώνεις τα αυτιά σου.
Αν περιμένεις να αισθανθείς πόνο θα είναι πολύ αργά. Μάθε να προστατεύεις τα αυτιά σου από την εφαρμογή της πίεσης του νερού επάνω τους. Πολλοί νέοι δύτες εξακολουθούν να περιμένουν μέχρι να αισθανθούν πόνο ή την πίεση πριν από την εξίσωση. Εκτός από σωματικά προβλήματα στα αυτιά, αυτή είναι η πιο κοινή αιτία που οι δύτες έχουν δυσκολία να εξισορρoπήσουν την πίεση. Πρίν βιώσεις λοιπόν τον πόνο, ξεκίνα αργά και σταθερά εξίσωση της πίεσης με τον γνωστό τρόπο. Αν σου παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα στα αυτιά μέσα στο νερό μην επιμένεις, ηρέμησε, αναδύσου ένα μέτρο και ξαναπροσπάθησε. Αργά και σταθερά πάντα.

Μην ξεχνάς τον άμεσο έλεγχο της πλευστότητας σου υποβρυχίως.
Άδειασε όσο χρειάζεται το τζάκετ σου για να αποκτήσεις την αρνητική πλευστότητα και να αφήσεις την επιφάνεια. Μην βγάζεις όλον τον αέρα. Ενας συνδυασμός αδειάσματος και ταυτόχρονης εκπνοής θα σε βοηθήσει να ξεφύγεις απο τα πρώτα μέτρα. Ο πνεύμονάς σου είναι και αυτός ένας ασκός, μην το ξεχνάς αυτό, χρησιμοποίησέ τον κατάλληλα. Προσπάθησε όσο γίνεται να αποφύγεις το φούσκωμα - ξεφούσκωμα του ρυθμιστή πλευστότητας που φαίνεται να είναι η συνήθεια των περισσότερων νέων δύτων αντί να μάθουν καλό έλεγχο πλευστότητας. Στους ρυθμιστές πλευστότητας (τζάκετ) δεν χρειάζεται να πατάς τα κουμπάκια μόνο και να περιμένεις να τα κάνει όλα μόνο του. Υπάρχει τρόπος, τον έχεις διδαχθεί, απλά δεν έδειξες την απαιτούμενη προσοχή. Δείξε λίγη προσοχή και προσπάθησε να καταλάβεις τι κάνει το τζάκετ σου και με ποιούς τρόπους βγαίνει ο αέρας.
 

Μην ξεχνάς ότι δεν πρέπει να καταδύεσαι ποτέ πέρα και επάνω από το επίπεδο εκπαίδευσης, ικανότητας και εμπειρίας σου.
Είναι εύκολο να ενθουσιαστείς, κυρίως αν είσαι νέος αυτοδύτης και να νιώσεις ότι είσαι έτοιμος για βαθιές βουτιές ή να στηριχτείς σε κάποιον πιο έμπειρο από εσένα. Αυτό είναι συχνά ένα μεγάλο λάθος. Τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν επειδή ο δύτης ή η ομάδα δεν είχε προετοιμαστεί κατάλληλα για τις συνθήκες στις οποίες θα καταδυόταν. Μην νομίσεις ποτέ ότι η επιπλέον εκπαίδευση και οι εμπειρίες που θα αποκτήσεις είναι σπατάλη χρημάτων ή χρόνου. Έτσι λοιπόν, σταμάτα να αγοράζεις ρολογάκια και τον καλύτερο ρυθμιστή ή τζάκετ και διέθεσε τα χρήματά σου για να παρακολουθήσεις σχολεία καταδύσεων και να συνεχίσεις την εκπαίδευσή σου μαθαίνοντας ειδικότητες που σου χρειάζονται. Να είσαι σίγουρος ότι ακόμα και αν η εκπαίδευση που θα λάβεις δεν θα είναι η καλύτερη, ακόμα και αν ο εκπαιδευτής σου είναι άπειρος, κάτι παραπάνω και ουσιαστικότερο θα αποκομίσεις από το να λανσάρεις το καινούργιο σου τζάκετ ή την ακριβή σου στολή στο facebook. Αν νομίζεις ότι η αυτόνομη κατάδυση είναι ένας χώρος επίδειξης εξοπλισμού, τότε καλύτερα να αλλάξεις σπορ, με την έννοια ότι στην κατάδυση τα καλύτερα και ακριβότερα πράγματα να έχεις ενδεχομένως να τα βλέπει μόνο το ζευγάρι σου ή οι δύτες της ομάδας που βουτάς μαζί. Άλλωστε μέσα στο νερό ελάχιστη σημασία έχει, εκεί μετράει η εμπειρία, η ικανότητα και η εκπαίδευση. Κάθε χρόνο δύτες χάνονται γιατί δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση, την εξειδίκευση σε ναυάγια, σπηλιές ή βαθιές καταδύσεις. Πάρε λοιπόν την κατάλληλη κατάρτιση προτού επιχειρήσεις οποιαδήποτε κατάδυση πάνω από το επίπεδο των ικανοτήτων σου.
 

Μην ξεχνάς το ζευγάρι σου, αναψυχή κάνεις, δεν είσαι μόνος. 
Αναψυχή σημαίνει διασκέδαση και διασκέδαση μόνος σου δεν γίνεται. Είτε πρόκειται για το φίλο σου ή για ένα μέλος της οικογένειας σου, η επικοινωνία είναι πάντα απαραίτητη. Και συνήθως στην αρχή είσαι πιο αυτόνομος από ποτέ, με την έννοια ότι είσαι στον κόσμο σου. Υπάρχεις μόνο εσύ και το νερό, δεν υπάρχουν οι άλλοι. Και όμως ο άλλος είναι εκεί δίπλα σου σαν ζευγάρι στην διασκέδαση, αλλά και σαν ασφάλεια. Αν δεν το καταλαβαίνεις σαν νέος θα το βιώσεις σαν παλιός αυτοδύτης. Το κλειδί είναι να γνωρίζεις τουλάχιστον που βρίσκεται ο σύντροφός σου στη βουτιά κάθε δεδομένη στιγμή. Γύρνα και καμιά φορά το κεφάλι σου να ελέγξεις που βρίσκεται το ζευγάρι σου, δεν είναι κακό. Το αν θα είσαι κοντά και σε απόσταση που θα μπορείς να δώσεις ή να πάρεις βοήθεια, θα έρθει με την εμπειρία. Μην απομακρύνεσαι ποτέ και μάθε να υπολογίζεις τις αποστάσεις μέσα στον βυθό, επειδή φοράς μάσκα δεν σημαίνει ότι θα κοιτάς μόνο μπροστά, μάθε να γυρίζεις και να ελέγχεις το περιβάλλον γύρω σου. Να θυμάσαι πάντα ότι η συντροφικότητα στην κατάδυση είναι ύψιστη προτεραιότητα.
 

Μην ξεχνάς να έχεις επίγνωση της κατάστασης.
Η έλλειψη επίγνωσης της κατάστασης είναι ένα ζήτημα. Όλοι οι νέοι δύτες τείνουν να εστιάζουν σε ένα ή δύο συγκεκριμένα πράγματα, όπως ο εξοπλισμός τους ή στην θαλάσσια ζωή και να χάνουν την ευρύτερη εικόνα της κατάδυσης και την επαφή με το περιβάλλον. Αυτό είναι κατανοητό, αλλά είναι επίσης επικίνδυνο. Όσο πιο γρήγορα καταλάβεις ότι ο βυθός είναι ένα άλλο περιβάλλον τόσο το καλύτερο για εσένα και φυσικά και για τους υπόλοιπους συνδύτες σου. Ένα από τα πιο κοινά αλλά και επικίνδυνα προβλήματα για νέους δύτες είναι να αγνοούν το βάθος που βρίσκονται. Σχολαστικός έλεγχος των οργάνων σου λοιπόν για να ξέρεις ανά πάσα στιγμή που βρίσκεσαι σε βάθος και χρόνο.

Μην ξεχνάς να παρακολουθείς την κατανάλωση του αερίου σου. 

Αν εξαρτάσαι από κάτι στην αυτόνομη κατάδυση, αυτή είναι η ποσότητα αερίου που έχεις και κουβαλάς επάνω σου την δεδομένη στιγμή. Μάθε να παρακολουθείς συχνά και σε τακτά χρονικά διαστήματα την ποσότητα αερίου στη φιάλη σου και να υπολογίζεις την κατανάλωσή σου. Δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτό. Μετά από κάθε κατάδυση αφιέρωσε λίγο χρόνο να κάνεις μια αποτίμηση της κατάστασης σε σχέση με το καταδυτικό σημείο και την κατανάλωση σου, θα σου χρειαστεί να εκτιμήσεις σε επόμενες καταδύσεις.
 

Μην ξεχνάς να ιεραρχείς πάντα τις προτεραιότητες σου.
Το φαινόμενο οτι οι άλλοι έχουν μαζί τους διάφορες φωτογραφικές μηχανές ή βιντεοκάμερες προσαρμοσμένες επάνω τους θα πρέπει να σε αφήνει παγερά αδιάφορο, κυρίως στην αρχή της καταδυτικής σου ζωής. Εχεις άλλα πράγματα να ασχοληθείς απο το να κοτσάρεις μια GoPro στις πρώτες σου βουτιές και να τραβάς κουνημένα βιντεάκια. Ξεκόλλα λοιπόν απο την μόδα και σοβαρέψου. Αυτό που πρέπει να σε νοιάζει στην αρχική φάση είναι να βελτιωθείς στις καταδυτικές τεχνικές και μόνο. Μόλις έχεις μερικές βουτιές, αποκτήσεις κάποια εμπειρία σε διάφορες συνθήκες και εξοικειωθείς με τον βασικό εξοπλισμό σου, θα μπορείς να ασχοληθείς και με αυτά. Πάντως όχι τώρα. Τελευταία παρατηρήτε στη χώρα μας μια τάση ενασχόλησης με τα τεχνικά σχολεία και μάλιστα χωρίς κάποιο υπόβαθρο, εμπειρία και ικανότητες. Ιεράρχησε λοιπόν τα πράγματα μέσα σου και κοίτα να μάθεις να βουτάς ικανοποιητικά πρώτα στο κομμάτι του recreational και μετά αν σου ταιριάζει, θέλεις και μπορείς περνάς και στο technical. Πρόσεξε, η τεχνική κατάδυση δεν είναι για όλους και χρειάζετε ειδικές γνώσεις και ικανότητες για να την κάνεις σε ένα επιθυμητό επίπεδο. Αν θέλεις πάλι να ντυθείς σαν δένδρο για να σε δούν οι φίλοι σου στο facebook πάω πάσο.
 

Μην ξεχνάς οτι δεν πρέπει να στηρίζεσαι σε κανέναν.
Σίγουρα είναι δύσκολο για κάποιον στην αρχή, αλλά προσπάθησε να αυτονομηθείς σχετικά γρήγορα. Το κλειδί είναι να συνεχίσεις σε εκπαίδευση και να μαζεύεις εμπειρίες. Οι ειδικότητες είναι μια μοναδική ευκαιρία να αρχίσεις να έχεις βασικές ικανότητες όπως π.χ. την ικανότητα της πυξίδας και πλοήγησης στον βυθό, ή την ικανότητα της τέλειας πλευστότητας. Γίνε μέλος μιας καταδυτικής ομάδας και φρόντισε να μάθεις γρήγορα απο την εμπειρία των άλλων. Να ρουφάς εμπειρίες και δεξιότητες σαν σφουγγάρι, μάθε όσα περισσότερα μπορείς για την θάλασσα, την υποβρύχια ζωή, τα ρεύματα, τους χρόνους και τα όρια βάθους στην κατάδυση, τα αέρια που αναπνέεις και τις επιδράσεις τους στο σώμα σου. Παρατήρησε τους πιο έμπειρους δύτες ή τους υποβρύχιους οδηγούς. Αντέγραψε αν θέλεις ένα στύλ και προσάρμοσέ το επάνω σου, κάθε άνθρωπος έχει το δικό του μοναδικό στήσιμο. Να είσαι υπεύθυνος για τον εαυτό σου και να έχεις εμπιστοσύνη. Δώσε προσοχή κατά τη διάρκεια της καταδυτικής ενημέρωσης και έλεγξε τα σημεία που περνάς στον βυθό για τη δική σου ασφάλεια. Όλα αυτά και άλλα πολλά όταν δεθούνε σαν παζλ θα σε κάνουν καλύτερο δύτη. Τέλος, μην βιάζεσαι, η κατάδυση θέλει να της αφιερώσεις χρόνο.

Μην ξεχνάς οτι η αυτόνομη κατάδυση είναι ενα σπορ αναψυχής που συνδέεται άμεσα και αποκλειστικά με την παρατήρηση και κυρίως την προστασία του βυθού. 

Αν δηλαδή νομίζεις ότι κάθε ένας που μπαίνει στο νερό, πρέπει κάθε φορά να βγάζει όλη την θάλασσα και τα ζωντανά της έξω, τότε συγνώμη αλλά βρίσκεσαι σε προηγούμενες δεκαετίες και έχεις χάσει επεισόδια. Ενημερώσου, μάθε και κυρίως εκσυγχρονίσου. Σταμάτα να ακούς τους άλλους και τον οποιονδήποτε και απέκτησε δική σου κριτική σκέψη και στάση. Κάνεις αυτόνομη κατάδυση για να θαυμάσεις το υποβρύχιο περιβάλλον και έναν κόσμο διαφορετικό απο τον δικό σου. Δεν κάνεις για να κυνηγάς τα μεγάλα ψάρια, ούτε για να βρείς λίρες. Σοβαρέψου γιατί στις μέρες μας φαντάζεις γραφικός. Αν δεν το κατάλαβες μέχρι τώρα, να μια καλή ευκαιρία διαβάζοντας αυτές τις γραμμές.

Μην ξεχνάς οτι δεν είσαι τίποτα το ιδιαίτερο και κυρίως δεν είσαι υπεράνθρωπος.
 

Κοίτα, θα στο πώ καθαρά. Σταμάτα να νομίζεις οτι είσαι Ο.Υ.Κ. Δεν είσαι. Δεν κάνεις και τίποτα ιδιαίτερο, ένα σπορ κάνεις που το κάνουν εκατομμύρια κόσμου επάνω στον πλανήτη. Και μάλιστα απο ολες τις ηλικίες. Μην συνδέεις λοιπόν στο μυαλό σου την αυτόνομη κατάδυση αναψυχής με στρατιωτικούς σκοπούς. Αλλο το ένα, άλλο το άλλο.
 

Μην ξεχνάς να έχεις επίγνωση των κινδύνων και να είσαι ταπεινός μπροστά στη θάλασσα. 
Κάνοντας κατάδυση εισέρχεσε σε έναν ξένο κόσμο. Αυτό και μόνο θα πρέπει να κάνει τον καθένα ταπεινό (έμπειρο ή άπειρο). Οποιος το υπερέβαλε αυτό πνίγηκε. Ετσι απλά και κατανοητά. Στην κατάδυση το πρώτο σου λάθος μπορεί άνετα να είναι και το τελευταίο σου. Σοκαρίστηκες; Μην τρελλαίνεσαι, δεν θέλει κανείς να σε φοβίσει, η κατάδυση είναι μια ασφαλής διαδικασία που στο χέρι σου είναι να την κάνεις επικίνδυνη ή όχι. Απλά, να θυμάσαι έντονα μια συμβουλή: Nα σέβεσαι την θάλασσα, είναι ανώτερη απο 'σένα. Πάντα ήταν. Πάντα θα 'ναι.

Μην το ξεχάσεις ποτέ αυτό και όλα θα πάνε καλά!

Πρωτότυπο Άρθρο του Κώστα Ανδρεάδη ©

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΤΑΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Πόσο σημαντικές είναι οι στάσεις ασφαλείας όταν κάνουμε κατάδυση; Στάσεις ασφαλείας και γιατί πρέπει να κάνετε Ορισμένες τεχνικές που μαθαίν...