Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΔΥΣΗ

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΔΥΣΗ



Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μειώσετε την κατανάλωση αερίου σε μια κατάδυση αναψυχής. Παρακάτω θα παρουσιαστούν μερικοί που χτυπάνε κατευθείαν το πρόβλημα στη ρίζα του!
Βουτάτε συχνά
Η συχνότητα στις καταδύσεις μας οδηγεί να γίνουμε καλύτεροι θέλοντας και μη. Eχει βρεθεί μετά από έρευνες, ότι το σώμα συνηθίζει στο υγρό στοιχείο και διαχειρίζεται καλύτερα το αέριο. Η υδροβιότητα είναι η βάση και από εκεί ξεκινάνε όλα!
Γυμνάζεστε συχνά
Όταν προπονήστε και είστε σε φόρμα γενικά, το σώμα σας ακολουθεί παντού. Κάθε κίνηση υποβρυχίως θα γίνετε με την λιγότερη δυνατή παραγωγή ενέργειας και αυτό θα έχει επίπτωση στην κατανάλωση σας σε αέριο.

Κολυμπάτε συχνά
Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα κολύμβησης στην πισίνα. Θα διαπιστώσετε ότι θα σας βοηθήσει να καταναλώνετε πολύ λιγότερο αέρα από την φιάλη σας.

Διατηρήστε πλευστότητα και έλεγχο υποβρυχίως
Μάθετε να διατηρείτε την πλευστότητα σας και να ελέγχετε πάντα την θέση σας. Μην χρησιμοποιείτε συχνά τα πέδιλα σας, περιορίστε τις κινήσεις σας υποβρυχίως όσο μπορείτε. Ρυθμίστε την πλευστότητα σας με το τζάκετ. Διατηρήστε την ισορροπία σας με την αναπνοή σας.

Χρησιμοποιήστε εναλλακτικές τεχνικές στο πέδιλο (λάκτισμα βάτραχου)
Αλλάξετε τον παλιό τρόπο που κάνετε πέδιλο υποβρυχίως. Χρησιμοποιείστε νέους τρόπους. Η τεχνική ''λάκτισμα βάτραχου'' είναι μια αποδοτική τεχνική. Λάκτισμα και γλίστρημα-πλεύση. Αφήστε το σώμα σας να τελειώσει την κίνηση και πάλι από την αρχή. Αργά και σταθερά με τα δυο πόδια σας ταυτόχρονα. Λακτίστε και γλιστρήστε. Μπορείτε να αντιγράψετε μια τεχνική. Μπορείτε ακόμη και να την προσαρμόσετε επάνω σας.

Μην βιάζεστε στον βυθό
Δεν υπάρχει λόγος. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβετε αυτό, τόσο καλύτεροι δύτες θα γίνετε! Στο βυθό ο χρόνος λειτουργεί διαφορετικά. Ο χώρος που κινείστε επίσης. Ήρεμες και απαλές κινήσεις πάντα! Ήρεμη και σταθερή αναπνοή, αργό και απαλό πέδιλο.

Μείνετε ρηχά
Όσο καταδύεστε τόσο η ζήτηση σε αέριο είναι μεγαλύτερη. Βρείτε λοιπόν ενδιαφέρον σε ρηχά νερά, αρχίζοντας να παρατηρείτε την μικροζωή της θάλασσας. Θα ανακαλύψετε ότι καλύπτετε ένα μεγάλο χρονικό φάσμα παραμονής στο βυθό σε λεπτά της ώρας και κυρίως μια καλύτερη διαχείριση της κατανάλωσης σας υποβρυχίως.

Μειώστε τις συχνές αλλαγές σε βάθος
Κάθε φορά που αλλάζετε βάθος παράγετε περισσότερη ενέργεια. Επίσης θα πρέπει να βάζετε ή να βγάζετε αέρα από το τζάκετ σας. Αυτό είναι εις βάρος της συνολικής σας κατανάλωσης σε ένα κύκλο βουτιάς. Σχεδιάστε έτσι την κατάδυση σας, ούτως ώστε να έχετε τις λιγότερες δυνατές μεταβολές σε βάθος και τις μικρότερες διακυμάνσεις.

Αποβάλετε βάρος (προσωπικό ή φερόμενο)
Όσο πιο ελαφρύς-φρια είστε τόσο λιγότερη ενέργεια θα καταναλώνετε. Όσο λιγότερα κιλά κουβαλάτε στη ζώνη σας ή στο τζάκετ σας, τόσο καλύτερα για την κατανάλωση σας υποβρυχίως. Προσοχή! Θα πρέπει να έχετε κατακτήσει ένα βαθμό εμπειρίας για να το καταφέρετε αυτό!

Τελειοποιήστε τις δεξιότητες σας
Τίποτα δεν σας χαρίζετε. Όλα τα παραπάνω απαιτούν πρακτική εξάσκηση. Τελειοποιήστε τα με προπόνηση στην πισίνα ή σε ρηχές βουτιές από ακτή. Αν τα δουλέψετε θα γίνετε καλύτεροι αυτοδύτες χωρίς να το καταλάβετε!

Πρωτότυπο Άρθρο του Κώστα Ανδρεάδη ©

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΤΑΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Πόσο σημαντικές είναι οι στάσεις ασφαλείας όταν κάνουμε κατάδυση; Στάσεις ασφαλείας και γιατί πρέπει να κάνετε Ορισμένες τεχνικές που μαθαίν...