Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ





Ένα στα δύο σκουπίδια που πετιούνται στη θάλασσα είναι από πλαστικό όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η οργάνωση Δίκτυο Μεσόγειος SOS για την περίοδο 2006-2012 και ακολουθούν τα χάρτινα, τα μεταλλικά και τα γυάλινα.

Τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν τα πλαστικά καπάκια, τα πλαστικά μπουκάλια νερού, ααψυκτικού ή ποτού και ακολουθούν τα πλαστικά κομμάτια άγνωστης αρχικής χρήσης, τα καλαμάκια, το χαρτόνι, τα κομμάτια χαρτιού και τα αλουμινένια κουτάκια ποτού/αναψυκτικού.

Συνολικά, για όλα τα έτη καταγραφής, η πλειοψηφία των απορριμμάτων φαίνεται να προέρχεται από τις δραστηριότητες αναψυχής που λαμβάνουν χώρα κοντά στην ακτή ή κοντά σε αυτή, ενώ σημαντική είναι και η συμβολή της αστικής ρύπανσης, όπου τα απορρίμματα μεταφέρονται στην παραλία μέσω ποταμών, ανέμου ή θαλάσσιων ρευμάτων. 

Φέτος, το Δίκτυο Μεσόγειος SOS θα συντονίσει για 18η χρονιά την πανελλαδική εκστρατεία καθαρισμού ακτών και άλλων φυσικών περιοχών «Καθαρίστε τη Μεσόγειο», που τελεί υπό την αιγίδα της UNEP/MAP, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 1 Μαΐου ως 10 Ιουνίου, με συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών, δήμων, περιβαλλοντικών και κοινωνικών φορέων, εργαζομένων, επιχειρήσεων και εθελοντών κάθε ηλικίας.

Σημειώνεται ότι παγκοσμίως τουλάχιστον 1.000.000 πουλιά και 100.000 θαλάσσια θηλαστικά πεθαίνουν κάθε χρόνο από πλαστικά και άλλα σκουπίδια που καταλήγουν στο περιβάλλον ενώ τo πλαστικό που συγκεντρώνεται στη θάλασσα μέσα στις δεκαετίες έχει χρόνους αποδόμησης 450-1000 χρόνια και δε διασπάται ποτέ πλήρως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΤΑΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Πόσο σημαντικές είναι οι στάσεις ασφαλείας όταν κάνουμε κατάδυση; Στάσεις ασφαλείας και γιατί πρέπει να κάνετε Ορισμένες τεχνικές που μαθαίν...