Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Βρέθηκαν πλοία που εξαφανίστηκαν στο Β' ΠΠ


ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ SHERMAN ΣΤΟ ΒΥΘΟ


Μετά από 12 χρόνια ερευνών στα ανοιχτά των ακτών της Ιρλανδίας από την υπηρεσία Γεωλογικών Ερευνών των ΗΠΑ Geological Survey of Ireland (GSI) σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Ιρλανδίας εντοπίστηκε και χαρτογραφήθηκε η ακριβής θέση περισσότερων από 300 ναυάγια πλοίων ανεφοδιασμού των Συμμάχων που βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια του Β ΠΠ από γερμανικά υποβρύχια!
Σε ειδική έκδοση που τυπώθηκε με υλικό από τις υποβρύχιες έρευνες με τίτλο “Warships, U-Boats & Liners - A Guide to Shipwrecks Mapped in Irish Waters”, παρουσιάστηκαν εκπληκτικές φωτογραφίες με πληροφορίες για πλοία που χάθηκαν από τις φονικές τορπίλες των γερμανικών U Boats.
Οι πιο εντυπωσιακές από αυτές προέρχονται από τη θέση που βυθίστηκε το πλοίο Lusitania ανοιχτά της ακτής Cork αλλά και άρματα μάχης Sherman που βρέθηκαν στο πάτο της θάλασσας 17 μίλια από την ακτή Donegal.
Η Μάχη του Ατλαντικού ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια στρατιωτική εκστρατεία του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και κράτησε από την αρχή του, το 1939 μέχρι και το τέλος του, το 1945.
Η μάχη ξεκίνησε καθώς τα γερμανικά υποβρύχια και πλοία του Γερμανικού ναυτικού επιτίθονταν σε νηοπομπές των Συμμάχων που αποτελούνταν κυρίως από εμπορικά και μεταγωγικά πλοία που έπλεαν από την Αμερική προς τη Μεγάλη Βρετανία και τη Σοβιετική Ένωση.
Αν και συνήθως τα κομβόι αυτά συνοδεύονταν από πολεμικά πλοία των Συμμάχων για προστασία, οι ναυτικές δυνάμεις του Άξονα πολύ συχνά κατάφερναν να τα πλήττουν
Σκοπός των νηοπομπών αυτών ήταν να μεταφέρουν αγαθά κυρίως στη Βρετανία, για την υποστήριξη του πολέμου και φυσικά, σκοπός του Άξονα ήταν να αποκόψει την τροφοδοσία αυτή. Οι επιθέσεις των κομβόι στον Ατλαντικό άρχισε αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου.
Το πρώτο Βρετανικό εμπορικό πλοίο που βυθίστηκε, ήταν το SS Athenia από το υποβρύχιο U-30, λίγες ώρες μόνο μετά την κήρυξη του πολέμου.
Οι απώλειες των συμμαχικών κομβόι ήταν τεράστιες στην αρχή του πολέμου. Μόνο τη περίοδο μεταξύ του Ιούνιου εως τον Οκτώβριο του 1940, τα γερμανικά U-boat βύθισαν 270 περίπου τέτοια πλοία, τα πληρώματα τους έγιναν ήρωες του Γερμανικού λαού και η περίοδος αυτή ονομάστηκε "Happy Time" από τους Γερμανούς
Τα γερμανικά υποβρύχια εφάρμοζαν τη τακτική "wolf pack", μια ιδέα του Γερμανού ναύαρχου Karl Dönitz, με την οποία τα U-boats δεν θα επιτίθονταν μεμονωμένα στα κομβόι, αλλά κατά ομάδες.
Ο αριθμός των εμπορικών σκαφών - θυμάτων των υποβρυχίων υπολογίζεται σε 2.603 σκάφη με παράλληλη απώλεια περίπου 30.000 ναυτικών, ενώ οι Γερμανοί έχασαν 783 υποβρύχια και 28.000 ναύτες στον Ατλαντικό.
Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των υποθαλάσσιων ερευνών αποτελεί τη μεγαλύτερη προσπάθεια πολιτικών φορέων για τη χαρτογράφησης ναυαγίων σε παγκόσμιο επίπεδο κάτι που καθιστά την Ιρλανδία, πρωτοπόρο χώρα σε αυτόν τον τομέα.
Στα 12 χρόνια των ερευνών δημιουργήθηκε μια εκτεταμένη βάση δεδομένων για τα ναυάγια, τις θέσεις που βρίσκονται με φωτογραφίες από βαθυσκάφος και σόναρ μαζί με στοιχεία για το φορτίο τους, την ημερομηνία που χάθηκαν και στοιχεία για το πώς βυθιστήκαν ενώ ανάμεσα τους υπάρχουν πολλά τα οποία είχαν εξαφανιστεί χωρίς να αφήσουν ίχνη και αγνοούνταν μέχρι σήμερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΤΑΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Πόσο σημαντικές είναι οι στάσεις ασφαλείας όταν κάνουμε κατάδυση; Στάσεις ασφαλείας και γιατί πρέπει να κάνετε Ορισμένες τεχνικές που μαθαίν...