Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΚΕΨΟΥ ΣΑΝ ΨΑΡΙ


 
Θέλησα να αποδόσω όσο καλύτερα γίνεται στη γλώσσα μας κάποιες σκέψεις - εργασία μιας σελίδας του Don Shirley που μου έκαναν εντύπωση. Νομίζω θα προσδώσουν πολλά σε πολλούς.

Ο Don Shirley ήταν το ζευγάρι του David Shaw που την ιστορία του μπορείτε να την διαβάσετε σε άλλο θέμα με τίτλο: Η τελευταία κατάδυση του David Shaw


Σκέψου σαν ψάρι!
 
Ιανουάριος 2008
Don Shirley

  
Ενα ψάρι σκέφτεται: Ζω βαθιά μέσα στο νερό, βαθιά σε μια σπηλιά, μακριά από τον αέρα, το φως και τον επίγειο κόσμο. Συχνά χωρίς θόρυβο, ούτε καν φυσαλίδες, σε έναν σιωπηλό κόσμο. Είναι ο κόσμος μου. Μπορώ να επιλύσω οποιοδήποτε πρόβλημα που μπορεί να προκύψει. Ακριβώς όπως θα έκανε και ένας άνθρωπoς, ένας κάτοικος της γης. Είμαι ψάρι και προτιμώ να είμαι κάτω από το νερό παρά στην επιφάνεια της γης.  

Ενας δύτης σκέφτεται: Θέλω να καταδυθώ, να τελειοποιηθώ, θέλω να γίνω ψάρι. Πρέπει να συμπεριφέρομαι σαν ψάρι. Το κλειδί είναι να είμαι ευτυχισμένος στο υδάτινο περιβάλλον. Η ουσία είναι να αντιδρώ και να ανταποκρίνομαι ψυχικά και σωματικά διαφορετικά από ότι στην ξηρά. Δεν χρειάζεται να φύγω προς την επιφάνεια όταν έχω ένα πρόβλημα, πρέπει να το λύσω όταν αυτό συμβαίνει, πρέπει να το αντιμετωπίσω εκεί, αυτό σημαίνει να νιώθω άνετα, να νιώθω σαν στο σπίτι μου μέσα στο νερό. Νιώθω ευτυχία στο υδάτινο περιβάλλον. Αυτό είναι το κλειδί. Ακριβώς όπως ένα ψάρι. Πρέπει να σκεφτώ σαν ψάρι. Σκέψου σαν ψάρι! Μπορώ να το κάνω, μπορώ να προχωρήσω παραπέρα, μπορώ να τελειοποιηθώ, να περάσω πρώτα ψυχικά στον κόσμο του βυθού, μετά σωματικά. Να εξοικειωθώ με το νερό. Μπορώ. Προέρχομαι από το νερό. Είμαι νερό!

      Δεν μπορείτε να μάθετε να βουτάτε από την θεωρία ή την περιήγηση στο web και μόνο. Η πρακτική και η επαφή με το νερό σας φέρνει όλο και πιο κοντά στην τελειότητα. Αν θα την κατακτήσετε προσωπικά είναι δικό σας θέμα.
       

      Ας εστιάσουμε σε 5 βασικά σημεία:

      Αναπνοή: Εχετε δει ποτέ ένα ψάρι να δυσκολεύετε στην αναπνοή; Μην αναπνέετε "κανονικά". Αναπνεύστε όπως ένα ψάρι. Αναπνεύστε χρησιμοποιώντας το διάφραγμα με μια μακριά και αργή εισπνοή, μια μικρή παύση, καθώς και μια μακρά αργή εκπνοή. Εάν μπορείτε να αναπνεύσετε υποβρύχια, όλα είναι μια χαρά. Εκμεταλλευτείτε την παροχή αέρα από την φιάλη σας που σας δίνει την μέγιστη δυνατότητα να ζήσετε για αρκετή ώρα υποβρυχίως. Είναι ένα προνόμιο που σας επιτρέπει να έχετε τον χρόνο να σκεφτείτε σαν ψάρι. Ανυπολόγιστης αξίας!

      Πλευστότητα: Οταν ένα ψάρι σταματά το κολύμπι δεν βυθίζεται, δεν σέρνετε στο βυθό και δεν βγαίνει στην επιφάνεια. Επίσης δεν χρειάζεται υποστήριξη για κάτι τέτοιο. Τελειοποιήστε την πλεύση σας, ελαττώστε τις περιττές κινήσεις, βρείτε την ιδανική πλευστότητα μέσα στο νερό, εκείνη που θα σας επιτρέψει να μένετε ακίνητος χωρίς κόπο και προσπάθεια, ακριβώς όπως ένα ψάρι.

      Ανάδυση: Οταν αναδύεστε, κάντε το αργά και υπό έλεγχο. Αν έχετε σε ανάπτυξη μια σημαδούρα μην τη χρησιμοποιείτε σαν δεκανίκι – σκεφτείτε τα ψάρια, δεν έχουν τέτοια ανάγκη. Αν χρησιμοποιήσετε σχοινί ανάδυσης ή μπάρα αποσυμπίεσης αναδυθείτε χαλαρά και ελάτε σε επαφή με αργό και χαλαρό τρόπο. Ρυθμίστε την πλευστότητα σας και χρησιμοποιήστε την άνωση σαν φίλο. Αποφύγετε κινήσεις πανικού και αφήστε το νερό να σας αγκαλιάσει ενώ εσείς τηρείτε τους κανόνες ασφαλείας.

      Κίνηση: Μετακινηθείτε υποβρυχίως σαν ψάρι. Τα ψάρια κινούνται απαλά, ευγενικά με φαινομενικά καμία προσπάθεια. Ετσι λοιπόν βελτιώστε τον εξοπλισμό σας και προσαρμόστε τον όσο γίνετε καλύτερα. Να είστε λιτοί σαν δύτες, ευέλικτοι και υδροδυναμικοί. Εξοικονομείστε ενέργεια με την σωστή χρήση των πτερυγίων σας, ακριβώς όπως ένα ψάρι χρησιμοποίει τα πτερύγια του για προώθηση. Αποδοτικότητα και διάρκεια στην κίνηση θα είναι ο στόχος σας. Αν θέλετε να πάτε γρήγορα, πάρτε ένα σκούτερ.

      Βάθος: Δεν θα βρείτε ποτέ ένα ψάρι των υφάλων και των ζεστών νερών να κατοικεί σε βαθιά νερά. Αν είστε ένας αρχάριος δύτης θα πρέπει να εξελιχτείτε καταδυτικά για να πάτε σταδιακά βαθύτερα. Αυτό σημαίνει να μάθετε δεξιότητες, να εξασκηθείτε, να εμπλουτίστε τις γνώσεις σας, να πάρετε τον κατάλληλο εξοπλισμό ώστε να λειτουργούν όλα μαζί. Αρκετά ψάρια ενηλικιώνονται στον ύφαλο και μόλις φορτώσουν εμπειρίες κάνουν το μεγάλο βήμα στην ανοιχτή θάλασσα. Η εξέλιξη οδηγεί στα μεγαλύτερα θαύματα και εμπλουτίζει την ζωή. Σκέψου σαν ψάρι! 


      Άρθρο του Don Shirley - Ιανουάριος 2008

      Ελλήνισε και απέδωσε: Κώστας Ανδρεάδης

      Δεν υπάρχουν σχόλια:

      ΣΤΑΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

      Πόσο σημαντικές είναι οι στάσεις ασφαλείας όταν κάνουμε κατάδυση; Στάσεις ασφαλείας και γιατί πρέπει να κάνετε Ορισμένες τεχνικές που μαθαίν...