Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Διεθνής συμφωνία για την προστασία πέντε ειδών καρχαρία

 

Η διεθνής κοινότητα επικύρωσε σήμερα, Πέμπτη, την απόφαση για την προστασία πέντε ειδών καρχαρία που απειλούνται από την υπεραλιεία και για την επιβολή αυστηρών κανόνων στο εμπόριό τους, μια απόφαση η οποία χαιρετίστηκε ως «ιστορική» από τους περιβαλλοντολόγους.

Αρκετές χώρες, όπως η Ιαπωνία, προσπάθησαν να πετύχουν την επανάληψη των συζητήσεων για ορισμένα από τα είδη αυτά, αλλά δεν τα κατάφεραν.

ΟΙ 178 χώρες-μέλη της Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο των Απειλούμενων με Εξαφάνιση Ειδών (Cites) επικύρωσαν την συμφωνία προστασίας των πέντε αυτών ειδών.

«Είναι η σημαντικότερη ημέρα για τα είδη αυτά στην 40χρονη ιστορία της Cites», τόνισε η Σούζαν Λίμπερμαν από την ΜΚΟ Pew.

«Είναι μια ιστορική στιγμή, στην οποία η επιστήμη επικρατεί της πολιτικής», επεσήμανε ο Κάρλος Ντρους από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF).

Στην προηγούμενη διάσκεψη της Cites το 2010 δεν είχαν γίνει δεκτές οι προτάσεις για την προστασία των καρχαριών, τα πτερύγια των οποίων πωλούνται πανάκριβα στην Ασία, εξαιτίας των αντιρρήσεων ορισμένων κρατών για τις επιπτώσεις στην βιομηχανία της αλιείας.

Περίπου 100 εκατομμύρια καρχαρίες σκοτώνονται κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με τον FAO, ο οποίος εκτιμά πως μέσα σε έναν αιώνα θα έχει εξαφανιστεί το 90% του πληθυσμού τους.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Traffic, το εμπόριο πτερυγίων καρχαριών υπολογίζεται ετησίως στα 480 εκατομμύρια δολάρια με την χώρες τις Ασίας να είναι εκείνες που ευθύνονται για την υπεραλιεία.

Πολλές χώρες της Ασίας, με πρώτη την Ιαπωνία, είναι αντίθετες στην διεύρυνση των μέτρων προστασίας των καρχαριών. Το Τόκιο εκτιμά πως τα θαλάσσια είδη που διατίθενται στο εμπόριο δεν πρέπει να τα διαχειρίζεται η Cites, αλλά οι οργανισμοί αλιείας.
               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΤΑΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Πόσο σημαντικές είναι οι στάσεις ασφαλείας όταν κάνουμε κατάδυση; Στάσεις ασφαλείας και γιατί πρέπει να κάνετε Ορισμένες τεχνικές που μαθαίν...