Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

ΣΠΕΙΡΟΓΡΑΦΟΙ

Μοιάζουν με θαλάσσιες βεντάλιες που λικνίζονται ανέμελα στο νερό και ξεδιπλώνουν όλο χάρη την μοναδική ομορφιά τους. Για να προσεγγίσει κάποιος αυτά τα ευαίσθητα πλάσματα χρειάζεται ηρεμία στην κίνηση και καλή πλευστότητα. Ανήκουν σύμφωνα με την υδροβιολογία στους Eδραίους Πολύχαιτους Δακτυλιοσκώληκες, δηλαδή είναι θαλάσσιοι σκώληκες με εντυπωσιακή <<χαίτη>> οι οποίοι κατοικούν στο μικρό σωλήνα που αποτελεί το σπίτι τους. Με τα <<πλοκάμια>> το ζώο αναπνέει, συλλαμβάνει την τροφή του, αλλά και τα υλικά με τα οποία κατασκευάζει τη μόνιμη κατοικία του, που συνεχώς επεκτείνεται. Τους συναντάμε σε όλες τις θάλασσες και στα νερά του κορινθιακού σε διάφορες μορφές και χρώματα σε βάθη από 1 ως 60 μέτρα. Φαίνεται να δείχνουν προτίμηση σε περιοχές με ρεύματα που εκεί μπορούν και εξασφαλίζουν την τροφή τους. Η άμυνα τους απέναντι στους εχθρούς τους είναι η αστραπιαία υποχώρηση τους μέσα στο σωλήνα τους , που ενεργοποιείται μόλις αντιληφθούν την παραμικρή δόνηση μέσα στο νερό που αυτόματα λαμβάνεται ως απειλή. Τις ημέρες με δυνατό ρεύμα ή κυματισμό μπορούμε να τους πλησιάσουμε και σχεδόν να τους αγγίξουμε. Εκπληκτικοί χρωματικοί συνδυασμοί και παρόλο την ονομασία τους <<σκουλήκια της θάλασσας>>  η μορφή τους σε μαγνητίζει.

Διευκρίνηση Δεν είναι η πείνα ο σπειρογράφος απλά σε κάποιες φωτογραφίες έχει τοποθετήσει το σωλήνα-κατοικία του μέσα σε κάποια πείνα, το έχω ξαναδεί αυτό δεν ξέρω όμως γιατί συμβαίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΤΑΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Πόσο σημαντικές είναι οι στάσεις ασφαλείας όταν κάνουμε κατάδυση; Στάσεις ασφαλείας και γιατί πρέπει να κάνετε Ορισμένες τεχνικές που μαθαίν...