Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011

Λατρεύουν τη μουσική και τους ανθρώπους

Τα χαρακτηρίζουν ως τα πιο ευφυή πλάσματα στο ζωικό βασίλειο, ενώ οι ναυτικοί τα θεωρούν σημάδι καλής τύχης για το ταξίδι τους. Τα δελφίνια αποτελούν τους αυτοκράτορες των ελληνικών θαλασσών.

H Real planet βρέθηκε στον Κορινθιακό κόλπο προκειμένου να εντοπίσει τα όμορφα θηλαστικά. Μέχρι σήμερα κανένας φορέας δεν έχει καταγράψει τους ακριβείς αριθμούς τους στη χώρα μας, παρ’ όλο που απειλούνται από την εκτεταμένη υπεραλίευση και τη ρύπανση των θαλασσών.

Τα τέσσερα πιο διαδεδομένα είδη στα πελάγη, είναι το κοινό δελφίνι, το ρινοδέλφινο, το ζωνοδέλφινο και το σταχτοδέλφινο. Το τελευταίο είναι το πιο σπάνιο, καθώς έχει επιλέξει να κρύβεται από τα μάτια των ανθρώπων προκειμένου να προστατευτεί.

Η αποστολή ξεκινάΗ ώρα είναι 12.00 το μεσημέρι. Βρισκόμαστε στο λιμάνι της Κορίνθου, μέσα στο σκάφος «Αγγελοι της Θάλασσας». Ο καπετάνιος Νίκος Βογιατζάκης μαζί με την ομάδα του μας υποδέχονται στο πλοίο προκειμένου να μας ξεναγήσουν στην ανοιχτή θάλασσα. Η αποστολή μας είναι να εντοπίσουμε τα δελφίνια του Κορινθιακού κόλπου.

Τα σημεία του κυνηγιού
«Στα ταξίδια μας έχουμε καταγράψει τα σημεία που βρίσκονται και κυνηγούν τα δελφίνια. Σε συνεργασία με βιολόγους που έχουν ασχοληθεί με τον κορινθιακό, υπολογίζουμε ότι υπάρχουν περίπου 80 κοινά δελφίνια και ρινοδέλφινα, και άλλα 150 ζωνοδέλφινα.

Επίσης υπάρχει και ένα κοπάδι 15-20 σταχτοδέλφινων, που είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν. Εάν είμαστε τυχεροί, τα δελφίνια θα μας κάνουν τη χάρη και θα εμφανιστούν», αναφέρει στην «R» o καπετάνιος.

Μέσα στο πλοίο βρίσκεται ο ψαράς Δημήτρης Κωνσταντίνου. «Εμείς τα δελφίνια δεν τα βλέπουμε ανταγωνιστικά στην περιοχή. Χαιρόμαστε να τα παρακολουθούμε να ακολουθούν με τα σκάφη μας και να παίζουν με τα απόνερα της μηχανής».

Το μεροκάματο είναι πενιχρό, πολλοί ψαράδες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν το επάγγελμα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν φταίνε τα δελφίνια για τα λιγοστά ψάρια που πιάνουμε», αναφέρει στην «R» ο ψαράς.

Βρισκόμαστε 6 ναυτικά μίλια έξω από τον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου και προσπαθούμε να εντοπίσουμε τα δελφίνια, που ακόμη δεν φαίνονται πουθενά στον ορίζοντα.

Η Αναστασία Μητρογώγου, η ξεναγός του πλοίου, έχει φορέσει τα κιάλια αναζητώντας κάποιο ίχνος τους, μάταια όμως. Ο καπετάνιος αποφασίζει να επιστρατεύσει τη μουσική, προκειμένου να τα προσεγγίσουμε.

«Στα δελφίνια αρέσουν οι φωνές των ανθρώπων και η κλασική μουσική! Σε μερικά λεπτά θα έρθουν να δουν τι γίνεται», αναφέρει ο Ν. Βογιατζάκης. Ετσι και έγινε. Ξαφνικά στον ορίζοντα φαίνονται τέσσερις ουρές να ξεπροβάλλουν από το βάθος του ορίζοντα και να κατευθύνονται προς το πλοίο μας.

Τέσσερα μεγάλα δελφίνια και ένα μικρό πλησιάζουν το σκάφος προκειμένου να δουν από πού έρχονται οι φωνές και οι ήχοι. Το πλήρωμα υποδέχεται τους «αυτοκράτορες» της θάλασσας με σφυρίγματα παλαμάκια και φωνές.

Η εντολήΤα δελφίνια ωστόσο δεν ανταποκρίνονται άμεσα και περιμένουν το σήμα από την αρχηγό τους. «Από ό,τι φαίνεται, η αρχηγός τους, η «Αλεξάνδρα», όπως τη φωνάζουν οι ψαράδες της περιοχής, δίνει την έγκρισή της, και θα παίξουν μαζί μας», αναφέρει η Αναστασία.

Η Αλεξάνδρα είναι ένα θηλυκό ζωνοδέλφινο 25 χρόνων γύρω στα 2,5 μέτρα, με ένα χαρακτηριστικό σημάδι στο φυσητήρα της. Τα ευφυή πλάσματα αρχίζουν να παίζουν με τα κύματα που δημιουργεί το πλοίο, κάνοντας εναέρια ακροβατικά στον αφρό της θάλασσας. Τα δελφίνια του Κορινθιακού καταλαβαίνουν ότι έχει στηθεί μια μικρή γιορτή και αμέσως καταφθάνουν στην περιοχή για να συμμετάσχουν στο γλέντι.

Πάνω από 30 δελφίνια κύκλωσαν το σκάφος και έπαιζαν με τα κύματα. Το θέαμα είναι μαγικό. Πάνω από μισή ώρα τα δελφίνια στέκονται εκεί μαζί μας, χωρίς να φεύγουν, απολαμβάνοντας τις ανθρώπινες φωνές, και την κλασική μουσική που έπαιζε από τα μεγάφωνα του πλοίου.

Θυμούνται τα πάντα«Να μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη των δελφινιών, έχουν τη δυνατότητα να θυμούνται κάθε άνθρωπο που συναντάνε. Εμείς με τα μέσα που διαθέτουμε θα τα προστατεύουμε όσο ζούμε. Σκοπός μας είναι όλο και περισσότεροι άνθρωποι να γνωριστούν με τα όμορφα πλάσματα του Κορινθιακού, ώστε να αποτελέσει η περιοχή τον απόλυτο προορισμό για τους λάτρεις των δελφινιών», δηλώνει στην «R» o Ν. Βογιατζάκης.

Κινδυνεύουν από την υπεραλίευση, καθώς δυσκολεύονται πλέον να βρουν τροφή

Δεν υπάρχουν στοιχεία στη χώρα μας για τους αριθμούς των δελφινιών που κολυμπούν στα ελληνικά νερά. Μόλις πρόσφατα το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) έχει ξεκινήσει κάποιες μελέτες προκειμένου να σχηματίσει μια πρώτη εικόνα για τα είδη κάθε περιοχής.

«Τα δελφίνια του Κορινθιακού αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα με όλα τα δελφίνια του Αιγαίου και του Ιονίου», αναφέρει στη «R» η βιολόγος του ΕΛΚΕΘΕ Εύη Τσουγιοπούλου, ειδική στην παρατήρηση των δελφινιών στη χώρα μας.

«Ο πρώτος κίνδυνος για την επιβίωση του είδους είναι η υπεραλίευση που συντελείται στις ελληνικές θάλασσες. Τα δελφίνια σήμερα δυσκολεύονται να βρουν τροφή όπως παλαιότερα και αυτό έχει άμεση επίπτωση στους πληθυσμούς τους που συρρικνώνονται συνεχώς», επισημαίνει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μείωση που παρατηρείται στα κοπάδια των κοινών δελφινιών του Ιονίου, καθώς οι επιστήμονες δυσκολεύονται να τα εντοπίσουν.

«Το κοινό δελφίνι στο Ιόνιο πέλαγος κάθε άλλο παρά κοινό θεωρείται πλέον, καθώς το είδος βρίσκεται υπό διωγμό», τονίζει η βιολόγος. Παράλληλα τα δελφίνια έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με τους ψαράδες, καθώς βρίσκουν στα δίχτυα τους πλούσια τροφή», τονίζει.

Η ερευνήτρια, ωστόσο, εντοπίζει ότι αυτό το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς σε αντίθεση με τα άλλα ψάρια τα ευφυή θηλαστικά το κάνουν συνειδητά. Επιλέγουν δηλαδή να μην κυνηγούν και να τρώνε έτοιμα ψάρια από τα δίχτυα, γεγονός που αλλάζει τις διατροφικές τους συνήθειες.
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΥΤΤΗ

Πηγή www.real.gr

Δημοσίευση σχολίου